Apotheker, Z. Cimtay

Apotheek Westblaak is gevestigd op Westblaak 34 te Rotterdam. In deze apotheek is uw gezondheid onze zorg.

U kunt hier naast medicatie een ruim aanbod producten vinden van La Roche-Posay, CeraVe en Vichy. Onze assistenten staan klaar om u de beste service te verlenen!

Terug naar overzicht

Medische Encyclopedie

Inhoud

Vogelgriep

Wat is vogelgriep?

Vogelgriep (ook wel vogelpest of aviaire influenza genoemd) is een verzamelnaam voor verschillende griepvirussen die gevaarlijk zijn voor onder meer kippen, eenden en kalkoenen. Sommige soorten vogelgriep kunnen eventueel mensen infecteren. Het meest bekende type daarvan is H5N1.

De ziekte verloopt bij deze dieren snel. Besmette vogels verspreiden het virus via luchtwegen, oogvocht en mest. Vogelgriep verspreid zich via contact, via kleding, schoenen, via eieren of via vogeltransport (auto’s, kratten). Wanneer besmette mest opdroogt dan kan droge meststof opwaaien en voor besmetting van andere vogels zorgen.

Trekvogels kunnen het virus meevoeren naar andere landen.

Mensen kunnen alleen besmet raken na intensief contact met besmet pluimvee. Via voedsel kan het virus niet worden overgedragen.

Al jaren bestaat de vrees dat er op een gegeven moment een nieuw type virus kan ontstaan, dat gevaarlijk is voor mensen en zich gemakkelijk van mens op mens kan verspreiden. Wanneer een vogelgriepvirus en een menselijk griepvirus bij elkaar komen, kan er eventueel een nieuw griepvirus ontstaan, waar heel veel mensen ziek van kunnen worden. Zo'n virus kan zich snel over de wereld verspreiden. We noemen dit wereldgriep of een pandemie.

Om de problemen bij zo'n pandemie te kunnen opvangen, nemen de overheid en de Europese Commissie maatregelen om de kans op besmetting binnen Nederland en Europa zo klein mogelijk te houden.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

  • Als u 60 jaar of ouder bent of behoort tot de zogenaamde risicogroepen, haal dan elk jaar de griepprik. De griepprik beschermt niet tegen vogelgriep, maar zorgt wel dat de kans op het ontstaan van een nieuw griepvirus kleiner wordt.
  • Vermijd zo veel mogelijk direct contact met watervogels en pluimvee, in gebieden waar de vogelgriep heerst, zoals Azië.
  • Ga in besmette gebieden niet naar markten waar watervogels of pluimvee worden verhandeldVermijd contact met vogeluitwerpselen

Kijk voor actuele informatie over vogelgriep op www.minvws.nl.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Oseltamivir
Oseltamivir is een antivirusmiddel dat wordt toegepast bij griep. Het middel verlicht de verschijnselen en verkort de duur van de infectie. Bij griep vermeerdert het virus zich in uw lichaam, oseltamivir gaat dit proces tegen. Belangrijk voor de werking is dat de eerste gift binnen 48 uur na de eerste verschijnselen moet wordt gegeven.